Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Η Ελένη Κολιοφώτη για "Το τραγούδι της Αννέτας"

Γράφει η αγαπημένη φίλη Ελένη Κολιοφώτη για το ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΝΝΕΤΑΣ!


"Γρήγορος ρυθμός, ανατροπές και μια αίσθηση αυθεντικότητας, βιώματος σε κάθε σελίδα.

Γλώσσα λιτή, απλή σε καμιά περίπτωση όμως απλοϊκή ! Καίρια και απαλλαγμένη από περιττά. Όμως με μια μουσικότητα και ένα ρυθμό που κάνουν ευχάριστη την ανάγνωση. Προτάσεις μικρές που αφομοιώνονται άμεσα και κάνουν εύκολη την ανασύσταση του σήμερα και της ατμόσφαιρας μιας άλλης εποχής. Καταφέρνει να μας μεταφέρει στην εποχή της Επτανησιακής Ενετοκρατίας με αναφορές σε ήθη και έθιμα, συνήθειες, επαγγέλματα, προκαταλήψεις και στερεότυπα. Αλλά και με χρήση της ιδιωματικής γλώσσας των επτανήσιων. Κάτι που με εντυπωσίασε στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι το ότι χρησιμοποιεί την επτανησιακή ντοπιολαλιά τόσο αυθεντικά και βιωματικά, που αν δεν γνώριζα την καταγωγή της θα ήμουν σίγουρη ότι κατάγεται από τα Επτάνησα!
Ξανά και σε αυτό το βιβλίο της Δήμητρας ,το χθες μπλέκεται, μαγικά ,με το σήμερα…
Ομολογώ ,πως έχω διαβάσει και άλλα βιβλία που είχαν αυτό το μπρος –πίσω ,την εναλλαγή του παρελθόντος με το παρόν, και με είχαν κουράσει . Πολλές φορές αναγκαζόμουν να γυρίσω πίσω σελίδες για να επανασυνδέσω τα γεγονότα. Όμως η Δήμητρα, πετυχαίνει με τον μοναδικό τρόπο γραφής της, να μη βαραίνει και να μη κουράζει την ανάγνωση . 
Το τραγούδι της Αννέτας σε κάνει δικό του από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα. Η έντονη δράση και πλοκή κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η φυσικότητα του διαλόγου, η απλή αφήγηση στην οποία η συγγραφέας εισχωρεί στις σκέψεις και τα συναισθήματα των ηρώων της ,η παρεμβολή περιγραφών απ’ τη ζωή της καθημερινότητας των ηρώων ,σε κάνει μέρος της πλοκής ,μέρος του σκηνικού . Γίνεσαι κομμάτι μιας άλλης εποχής
Μεγάλη βαρύτητα έχει στο βιβλίο το συναίσθημα σε όλες του τις εκφάνσεις θυμός, πάθος, μίσος, φθόνος, αγωνία, φόβος, απογοήτευση, προδοσία ,αγανάκτηση… και κυρίαρχο και πάνω από όλα ,αυτό του απόλυτου έρωτα και της αληθινής αγάπης.
Η αγάπη προβάλλει σαν κινητήριος δύναμη που δίνει αληθινό νόημα στη ζωή και που κάνει τη φτώχια να μοιάζει πλούτος ,ενώ η έλλειψη της δείχνει τον πλούτο φτώχια.
Πρόσωπα συμπαθητικά, εκνευριστικά, φθονερά, φρικτά ,μισητά και αγαπητά προβάλλουν ολοζώντανα στις σελίδες του βιβλίου και οι πράξεις και τα κίνητρά τους αιτιολογημένα στην παραμικρή τους λεπτομέρεια. 
Η συγγραφέας σκηνοθετεί την πλοκή πάνω στα ίχνη της ζωής δύο βασικών ηρωίδων της Αννέτας γυναίκας μιας άλλης εποχής και της Άννας μια σύγχρονης γυναίκας. Και τις δύο γυναίκες ένα αόρατο νήμα τις κρατάει δεμένες. Οι ζωές τους διαγράφουν ομοκέντρους κύκλους ,σε διαφορετικές εποχές. Οι δύο ηρωίδες πέφτουν θύματα και γίνονται <<εμπόρευμα>> της πιο εξευτελιστικής συναλλαγής. Η Αννέτα αναγκάζεται να ακολουθήσει τον κόντε Τεμπέστα και να ζήσει την απόλυτη φρίκη. Η Άννα παραπλανιέται από τον γοητευτικό και ραδιούργο Ανάργυρο και οδηγείται σε ένα γάμο πλούσιο και κοινωνικά καταξιωμένο. Αλλά χωρίς αισθήματα , χωρίς ουσία.
Το τι ακολουθεί θα το μάθετε διαβάζοντας το βιβλίο… 
Προσωπικά Το τραγούδι της Αννέτας με καθήλωσε. Το διάβασα μέσα σε δυο μέρες. Έντονα ερωτικό μυθιστόρημα…. όχι όμως γλυκανάλατο και βαρετό. Με μια ιδιαίτερη λογοτεχνική δυναμική, αρτιότητα και αυθεντικότητα . Συναρπαστική υπόθεση ,ένταση …και ένα τέλος απρόβλεπτο ,που με άφησε άφωνη και συγκινημένη…
Για όλα όσα ανέφερα και για άλλα τόσα, που δεν είπα από φόβο μη τυχόν και τα θεωρήσετε υπερβολές, αλλά και για να μην σας κουράσω, 
Το τραγούδι της Αννέτας είμαι βέβαιη πως θα αφήσει το στίγμα του στα λογοτεχνικά δρώμενα .
Σας το προτείνω άφοβα και είμαι 100% σίγουρη ότι θα λατρέψετε …. Το τραγούδι της Αννέτας , θα σας ταξιδέψει και θα σας μαγέψει. Ανατροπές που κόβουν την ανάσα και μια αφήγηση που πετάει. Δε θα θέλετε να το αφήσετε από τα χέρια σας μέχρι να φτάσετε στο τέλος… Σας προειδοποιώ, θα μείνετε ξάγρυπνες και ξάγρυπνοι διαβάζοντας …. Εννοείται ότι οι γυναίκες θα το λατρέψουν ,αλλά πιστεύω ότι θα έχει την ανάλογη απήχηση και στο αντρικό φύλο. Γιατί αυτό το ερωτικό θρίλερ ,κινείται με το ρυθμό των καρδιακών παλμών ,χωρίς να χάσει ούτε ένα χτύπο… ως την κορύφωση του τέλους… Η Δήμητρα Ιωάννου ξέρει καλά πώς να αφηγηθεί μια ιστορία και πώς να καλλιεργεί μεγάλη ένταση!!!
Δήμητρα δηλώνω φανατική αναγνώστρια σου…. σε ευχαριστώ πολύ για την τιμή και ειλικρινά ,μου ήταν πολύ εύκολο ,πηγαίο και αληθινό να πω τα καλύτερα για την Αννέτα σου!!!"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου