Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Η άποψη της Κατερίνας Λιβαδάρα για τους Γιους της Γαλανής Κυράς!

«ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΥΡΑΣ, ένα βιβλίο προσεγμένο και στην παραμικρή του λεπτομέρεια κι ένα κείμενο που τιμά απόλυτα τον ορισμό της λογοτεχνίας" γράφει ανάμεσα στα άλλα η αγαπημένη μου Katerina Livadara από την πανέμορφη Σύρο μας κι εγώ θα πω το εξής :
Ορισμένοι άνθρωποι απλά διαθέτουν τα χρώματα, το ήθος και τη μαγεία να μπουν στην καρδιά σου και να μείνουν εκεί για πάντα! Είμαι απίστευτα χαρούμενη που έκανα μια φίλη σαν και την Κατερίνα στο ταξίδι της συγγραφής! Κατερίνα μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου!!!  
Διαβάστε πιο κάτω την εξαιρετική ανάλυση της για το βιβλίο.
"Τον Απρίλη του 2015 γνωρίζω τη συγγραφέα Δήμητρα Ιωάννου μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της «ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΝΝΕΤΑΣ»και πραγματικά ενθουσιάζομαι. Το βιβλίο κινείται στα Επτάνησα του 17ου αιώνα και στην Αθήνα του σήμερα.
Λίγες μέρες μετά κι ενώ έχω ολοκληρώσει το βιβλίο, τυχαία μαθαίνω ότι πρόκειται να παρουσιαστεί εδώ. Φυσικά έρχομαι, γνωρίζω από κοντά την κα Ιωάννου κι εντυπωσιάζομαι από την ευγένεια και το ήθος της.
Από τότε τολμώ να πω ότι είμαι φανατική αναγνώστριά της. Αγαπώ τον τρόπο που γράφει κι ενώ έχω ήδη διαβάσει το προηγούμενό της βιβλίο την «ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ», που κινείται πάλι σε δύο εποχές και σε δυο τόπους, στην Πρέβεζα του 1767 και στην Αθήνα του 2008, περιμένω με ανυπομονησία το επόμενο βιβλίο της.
Κι έρχεται η «ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ» την οποία διαβάζω μέσα σε τρεις ημέρες, ενώ θυμάμαι χαρακτηριστικά την αδερφή μου να μου λέει «Ευτυχώς που τέλειωσες το βιβλίο για να ζήσεις στη δική σου ζωή, γιατί αυτές τις μέρες ζεις τη ζωή της ΒΑΛΕΝΤΙΝΑΣ».
Μου πήρε λίγο χρόνο παραπάνω, βέβαια, να αποχωριστώ τη ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ και την Αθήνα της Belle époque, μέσα από τη μαγεία της γραφής της κας Ιωάννου.
Μια γραφή ωριμότερη από τα δυο προηγούμενα βιβλία και μια ιστορία συγκλονιστική, ανεπανάληπτη.
Ένα χρόνο πριν, στις 29 Μαΐου του 2016 , παρουσιάζεται η ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ εδώ και πάλι, όπου έχω την τιμή να διαβάσω κάποια αποσπάσματακαι από τη συζήτηση μου με τη συγγραφέα, αρχίζω να υποψιάζομαι πως το επόμενο της βιβλίο θα αφορά στη Σύρο.
Κι αρχίζει η προσμονή, τα αναπάντητα ερωτήματα, ποιος θα είναι ο τίτλος του; ποιοι θα είναι οι ήρωες της;
σε ποια εποχή θα διαδραματίζεται;
και οι μεγάλες προσδοκίες…..
Μεγάλες προσδοκίες, που όμως ικανοποιήθηκαν απόλυτα, όταν κυκλοφόρησε το τέταρτο βιβλίο της από τις εκδόσεις Ψυχογιός, με τίτλο «ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΥΡΑΣ», ένα βιβλίο προσεγμένο και στην παραμικρή του λεπτομέρεια κι ένα κείμενο που τιμά απόλυτα τον ορισμό της λογοτεχνίας.
Η ιστορία ξεκινά όταν στα μέσα του 19ου αιώνα, δυο ξένοι, οΔαμιανός και ο Ρήγας, παρέα με τους προσωπικούς τους δαίμονες, φτάνουν στην αρχόντισσα των Κυκλάδων, τη Σύρο και προσπαθούν, ο καθένας για το δικό του λόγο, να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία, να διακριθούν και να πετύχουν κοινωνικά και οικονομικά. Να κατακτήσουν τις επιθυμίες τους. Στην προσπάθεια τους αυτή, χρησιμοποιούν τα πάντα και τους πάντες χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό και η δράση τους σηματοδοτεί εξελίξεις που επηρεάζουν τις επόμενες γενιές. Τρεις γενιές της οικογένειας Βονασέρα: Βέρα, Δομήνικος, Λορέντζος κι ο γέρο-ΔομένικοςΒονασέρας ακοίμητος φρουρός του φοβερού μυστικού της οικογένειας.
Η αιώνια πάλη του καλού με το κακό και η αγωνία του ανθρώπου να ξεφύγει από μια ζοφερή μοίρα, προδιαγεγραμμένη χρόνια πριν.
«Οι Γιοι της Γαλανής Κυράς» είναι ένα βιβλίο που τα έχει όλα.
Φοβερά μυστικά, δολοφονίες, έρωτες, ίντριγκες, μίση, πάθη, ήρωες που πάσχουν βασανίζονται και οδηγούνται στα άκρα. Χαρακτήρες πολλοί, που όμως είναι τόσο ενδελεχώς κεντημένοι,με χρώματα ζωηρά, προσεγμένοι και στην παραμικρή βελονιά,ώστενα εξελίσσονται παράλληλα με τα γεγονότα χωρίςνα δημιουργούν στον αναγνώστη την παραμικρή σύγχυση. Αντιθέτως ο αναγνώστης – συνοδοιπόρος τους, συμπάσχει αλλά και λυτρώνεται.
Η πλοκή εξαιρετική και οι περιγραφές των κτιρίων, των ενδυμάτων της εποχής, των νοτών της μουσικής, των ήχων της θάλασσας…., ιδιαίτερα αυτές της Γαλανής κυράς παραμυθένιες σχεδόν μεταφυσικές.
Ο λόγος είναι σε κάποια σημεία σχεδόν ποιητικός κι οι χαρακτηριστικές λέξεις του γλωσσικού ιδιώματος της Σύρου, έξυπνα βαλμένες στο στόμα των ηρώων, κάνουν την αφήγηση ακόμα πιο ζωντανή κι ελκυστική.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η συγγραφέας πετυχαίνει όμως το σημαντικότερο. Να μας βάλει να σκεφθούμε και να προβληματιστούμε γύρω από το δίπολο γεννιόμαστε ή γινόμαστε;
Η καλοσύνη ή η κακία μπορεί να είναι εγγεγραμμένες στο DNA μας;
μπορεί να είναι μια ακόμη γενετική πληροφορία;
Είμαστε βιολογικά ή κοινωνικά όντα;
Ή μήπως είμαστε απλά οι επιλογές μας;;;
Η απάντηση μια και μοναδική, «ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΥΡΑΣ» είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο, μια σπουδαία λογοτεχνική στιγμή της Δήμητρας Ιωάννου, ένα ιδιαίτερο κείμενο, γραμμένο με σεβασμό κι αγάπη για τη Σύρο. 
Ένα βιβλίο που θα σας παρασύρει να το λατρέψετε και που σίγουρα θα καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση σας, με άλλα λόγια θα δυναμώσει την ικανότητά σας να καταλαβαίνετε τα συναισθήματα των γύρω σας".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου